Sådan kommer børnene sikkert frem på cykel

Allerede som børn lærer vi færdselsreglerne; en børnehaveklasse står og siger: “Rød mand, stå. Grøn mand, gå” ved lyskrydset, og det virker uhyggeligt simpelt. Men så bliver vi ældre, og pludselig er lyssignalet bare en “anvisning” – især, hvis der “alligevel ikke kommer nogen”.

Kan du helt ærligt sige, at du aldrig har gjort det?

Men færdselsreglerne er der ikke for sjov. De er til, for at vi allesammen kan komme sikkert frem i trafikken. Derfor er det vigtigt at tale med sine børn om, hvad konsekvensen kan være af “bare lige” at smutte over for rødt. Er der virkelig noget, der er så vigtigt at nå, at det er værd at satse liv og lemmer?

Især i storbyerne er der mange cyklister, og det er ikke altid, bilisterne kan regne ud, hvor cyklisterne vil køre hen – og vice versa. Ingen trafikanter er tankelæsere, og derfor er det altså vigtigt at signalere til dine medtrafikanter, hvad du har tænkt dig at gøre.

Husker bilisten at tænde sit blinklys på vej ud af rundkørslen, kan cyklisten være opmærksom på, om bilisten har set ham.

Kig dig for – selvom du har grønt

Signalér – brug blinklyset eller ræk hånden ud

Selvom I gør alting rigtigt, kan der stadig ske uheld. Det vigtigste at passe på – og det sværeste at reparere – er hovedet. Om du betaler fuld pris eller finder et godt cykelhjelm tilbud er ikke det vigtigste, for det er alle pengene værd at beskytte alle familiens hoveder – det er ikke kun børn, der skal bruge cykelhjelm, voksne!

Tip: Hav altid en cykelpumpe med dig, når du cykler. Det er sjældent hjemme i indkørslen, du punkterer eller taber luft, og hjulet kan hurtigt blive ødelagt, hvis du kører på et fladt dæk. Med en pumpe ved hånden kan du typisk cykle det sidste stykke hjem til lappegrejet.